Feskekôrka genomgår innovativ renovering för att möta moderna krav

Feskekôrka teknikhubb. Bild: Higab/Hedvig Haraldsdotter

Att integrera moderna verksamheter med uppdaterad teknik i en byggnad med 150-årig historia är ingen enkel uppgift. I Feskekôrka har nutida tekniklösningar smart dolda under marken och i kaklade "hubbar" som smälter väl in i den klassiska interiören.

År 2020 stängde den ikoniska Feskekôrka i Göteborg för omfattande renovering och utveckling. Sedan dess har fastighetsägaren Higab och entreprenörer arbetat hårt för att säkra byggnaden för ytterligare minst ett sekel.

– Inget standardapproach fungerar i Feskekôrka. Eftersom det är ett byggnadsminne tillåts inte ventilationssystem eller rör hänga i taket, och inga kablar kan löpa längs med väggarna, förklarar Hedvig Haraldsdotter, biträdande projektledare på Higab.

För att möta moderna krav har mycket av renoveringen handlat om att ta bort tidigare mindre lyckade ombyggnader och återställa den sinnrika stolpverkskonstruktionen av arkitekten Victor von Gegerfelt. Samtidigt måste byggnaden nu uppfylla dagens krav för livsmedelshantering och inomhusklimat när den öppnar för besökare igen, med restauranger och fisk- och skaldjursförsäljning över disk. Detta har krävt innovativa och ibland okonventionella lösningar.

bild
Teknikhubb som installerats i Feskekôrka.

En del av den innovativa lösningen innefattade att skapa en teknikkällare under byggnaden, grävd ut i den svåra göteborgsleran. Dessutom installerades åtta "hubbar" i den öppna hallen, som kaklades för att smälta in med omgivningen.

– Vi gömmer helt enkelt tekniken i källaren och i hubbarna. På så sätt får vi ventilation och nödvändiga tekniska resurser för ugnar, kylar, fritöser och annan storköksutrustning utan att behöva dra ledningar och rör längs med väggar och tak, förklarar Hedvig Haraldsdotter.

Hubbarnas grundläggande konstruktion producerades på Ringön och transporterades sedan till Feskekôrka. På plats matchades installationerna från källaren med schakten inuti hubbarna. Installatörerna drog rör och kanaler inuti hubbarna, som sedan kaklades innan storköksmöblerna installerades. Dessa hubbar är cirka 2,8 meter höga med "nischer" åt alla fyra håll för placering av utrustning eller möbler. På detta sätt blir de både funktionella och bidrar till rumsgestaltningen.

Samtidigt fortsätter renoveringen i Feskekôrka med åtgärder som brandskyddsmålning av träytorna, konstruktion av entresolplan, renovering av fönster och ny puts på väggarna. Den planerade nyöppningen är under senvåren.

Higab ansvarar för renoveringen av Feskekôrka med Skeppsviken Bygg i Göteborg AB som totalentreprenör.