EU:s nya dricksvattendirektiv har stor påverkan på vvs-branschen

Foto: RISE

Våren 2023 inleddes implementeringen av ett nytt dricksvattendirektiv i Sverige. Det nya dricksvatten direktivet har beslutats på EU-nivå och påverkar alla som är verksamma inom vattenförsörjning, från fastighetsägare till producenter av produkter och material. Det nya direktivet har stor påverkan på VVS-branschen, bland annat på tillverkare av produkter och komponenter.

Av: Annika Wihlborg  |  Foto: RISE

EU:s ambition är att dricksvattendirektivet ska säkra tillgången till ett dricksvatten utan föro­reningar och samtidigt förbättra dricksvattnets tillgång och stärka dess kvalitet genom att på ett bättre sätt ta hand om hela kedjan från vattentäkt till kran. En förutsättning för att nå målet är att man använder långsiktigt hållbara material som inte konstaminerar. Forskningsinstitutet RISE:s nätverk ”Material i kontakt med dricksvatten” följer hur direktivet implementeras i svensk lag och erbjuder dessutom stöd och vägledning. 

Striktare krav på VVS-komponenter som innehåller bly 
Kraven på material som kommer i kontakt med dricksvatten gäller både nya installationer och vid reparationer i befintliga installationer för uttag, beredning, lagring och distribution av dricksvatten. Det innebär ändrade krav på bland annat typgodkännande och provning. Mässing med bly ingår i dagsläget ofta som en komponent i ventiler och vattenmätare. Tillverkarna av dessa produkter är ett exempel på aktörer som berörs av det nya direktivet, där gränsvärdet för bly har halverats. 

Diskussioner pågår även angående om bly ska upptas på tillståndsförteckningen i Reach.

På längre sikt är det inte uteslutet att det kan bli totalförbjudet med bly i allt material och komponenter som kommer i kontakt med dricks­vatten. RISE har deltagit i flera forskningsprojekt där man både tittat på möjligheten att tillverka mässing med ett lägre blyinnehåll och att göra helt blyfri mässing. 

– Det reviderade dricksvattendirektivet ger  flera positiva effekter för tillverkare av VVS­ komponenter, framför allt genom införandet av certifikat som öppnar upp marknaden över hela Europa. Certifikatet kommer att ta bort handels­hinder som finns idag och skapar en enhetlig standard, vilket underlättar för tillverkare att nå en bredare kundkrets i och med att det bara behövs ett certifikat för att nå ut till hela EU. Det främjar också övergången till högre kvalitets­standarder och ger i förlängningen ett ökat för­troende för VVS-­produkter, säger Robert Gladh, projektledare för vattenförsörjning på RISE.

VA-Produkter med en livslängd på mellan 100 och 150 år 
Som ett komplement till dricksvattendirektivet på EU-­nivå har Sverige som mål att utveckla  material och produkter för vatten och avlopp som har en livslängd på mellan 100 och 150 år. Det är ett ambitiöst mål som självklart ställer helt nya krav på tillverkare av exempelvis VVS­ produkter. Tanken är att den långa livslängden ska bidra till ett mer robust VA-­ledningssystem, vilket i sin tur ger en ökad resiliens och beredskap, behov av färre oplanerade underhålls åtgärder och en förbättrad beredskap vad gäller renovering och förnyelse av VA-­ledningssystemet. 

– För konsumenter minskar risken för bly i dricksvattnet, vilket leder till ett säkrare dricks­vatten. Miljömässigt sett är det här också ett steg framåt eftersom det reducerar användningen av ett potentiellt skadligt ämne. Även om det kan innebära utmaningar för VVS­branschen, öppnar det samtidigt upp möjligheter att hitta nya material och legeringar. Denna omställning kan bidra till en mer hållbar VVS-­bransch över tid, säger Robert Gladh. ■

 

b
Robert Gladh, projektledare för vattenförsörjning på RISE.