Spaden i marken för Göteborgs första klimatpositiva bostadskvarter

Ett rejält sågtag tas för 63 bostäder i kvarteret Omställningen. Från vänster: Terje Johansson, Framtiden, Karin Pleijel, kommunalråd med ansvar för miljö och klimat, Aslan Akbas, Framtiden, Dan Sandén, Framtiden Byggutveckling och Magnus Rudén, Tm2. Foto: Framtiden byggutveckling

Byggstart för ett innovativt pilotprojekt med hälften så stor klimatpåverkan i Göteborg. Vid ceremonin närvarade Karin Pleijel, kommunalråd med ansvar för miljö och klimat, samt Aslan Akbas och Terje Johansson, styrelseordförande och koncernchef i Framtidenkoncernen. Dan Sandén, VD på Framtiden Byggutveckling, och Magnus Rudén, VD på Tm2, var också på plats.

Kvarteret Omställningen blir det första bostadskvarteret i Göteborg som uppförs med en minskad klimatpåverkan. Karin Pleijel (MP), kommunalråd med ansvar för miljö och klimat, uttryckte sin glädje över att starta byggnationen av stadens första flerbostadshus med halverad klimatpåverkan och där återbruk betonas för att effektivt nyttja befintliga resurser.

I ett nära samarbete mellan Framtiden Byggutveckling och Derome bygger Tm2 på uppdrag av Framtiden Byggutveckling. Genom användning av trästomme och återbruk möjliggörs detta unika klimatpilotprojekt vid Litteraturgatan i Selma stad.

Aslan Akbas (S), styrelseordförande i Framtidenkoncernen, uttryckte sin entusiasm över att ta det första spadtaget för nya bostäder och betonade särskilt glädjen över att uppfylla ambitiösa klimatmål.

Halveringen av klimatpåverkan innebär att materialet och byggprocessens utsläpp begränsas till högst 200 kg CO2e/m2 BTA*. Projektet överträffar kraven från Göteborgs Stad, där målet är att minska koldioxidutsläppen med 50% till 2025.

Dan Sandén, VD på Framtiden Byggutveckling, underströk vikten av att skapa historik genom detta klimatkvarter. Projektet fokuserar på minskad klimatpåverkan genom hela processen, från materialval till själva byggandet och främjandet av en klimatsmart livsstil för de framtida invånarna.

Bostäderna byggs nära Selma Lagerlöfs Torg vid Litteraturgatan och kommer att erbjuda en klimatsmart livsstil med bekvämligheter som service, handel och kollektivtrafik. Kvarteret kommer även att främja hyresgästernas hållbara livsstil genom delnings- och mobilitetstjänster, tvättlounge istället för enskilda tvättmaskiner i lägenheterna samt en energieffektiv byggnad.

Tm2, genom användning av trästomme och återbruk, möjliggör denna minskning av klimatpåverkan i samarbete med Derome, vars industriella träbyggande är en central komponent. Magnus Rudén, VD på Tm2, poängterade att projektet inte bara är inspirerande utan också syftar till att öka medvetenheten om och främja kunskapen om byggandets klimatpåverkan.

Framtiden Byggutveckling bygger dessa bostäder för Poseidon, som kommer att äga och förvalta dem. Båda företagen ingår i Framtidenkoncernen.