Gamlestadens fabriker förvandlas – Nya projekt lyfter stadsdelen

Pressbild: Fredblad arkitekter AB

Vid Gamlestadens Fabriker i Göteborg pågår både nya och ombyggnadsprojekt som kommer att öka stadsdelens attraktionskraft betydligt. Omvandlingen av Kvarteret Regissören, som ritas av Fredblad Arkitekter för Platzer Fastigheter, är nu i full gång. Den historiska byggnaden återfår sin tidigare glans och ger plats för ett nytt restaurangstråk.

Sockerbruket, stadens äldsta industribyggnad från 1729, är en viktig del av Göteborgs historia. Genom åren har byggnaden anpassats till olika ändamål, och nu återställs den för att skapa nya möjligheter. Arbetet är i full gång, och målet är att göra Gamlestadens Fabriker till en tillgänglig och levande stadsdel för alla.

Projektet bygger på principer om återbruk och bevarande. Den norra fasaden, som har varit dold i över hundra år, friläggs nu och lyfter fram byggnadens historiska betydelse. Samtidigt byggs den motsatta sidan av stråket upp med återvunnet tegel, vilket bevarar områdets industriella karaktär.

"Det känns som att vi upptäcker en bortglömd skatt," säger Calle Melin, arkitekt. "Det har funnits olika verksamheter här genom åren, men platsens unika karaktär har varit okänd för många."

Projektet visar hur omvandlingen av Regissören kan inspirera till hållbara lösningar genom att integrera cirkulära byggnadsprinciper och återbruk.