Nytt huvudväxthus byggs i Göteborgs botaniska trädgård

Göteborgs botaniska trädgård. Bild: Smiemans Projecten

I slutet av året inleds byggandet av ett nytt växthuskomplex i Göteborgs botaniska trädgård. Det omfattar 3 216 kvadratmeter och byggs i två faser.

Byggprojektet startar hösten 2024 och genomförs av det nederländska byggföretaget Smiemans Projecten, i samarbete med entreprenören Peab. Arkitektfirman bakom projektet är Cobe från Danmark. Under den första fasen byggs ett botaniskt växthus och delar av det större växthussystemet. När växthusen är klara kommer växterna att flyttas dit, och de gamla växthusen rivs. Därefter startar fas två, som innefattar uppförandet av resterande växthus.

Mångfald av växtarter

De nya växthusen kommer att inrymma över 4 000 växtarter, organiserade i 15 olika miljöer med anpassade klimatförhållanden. Bland dessa finns Sveriges största samling av tropiska orkidéer och köttätande växter. Även den ovanliga påskträdet, som inte längre finns kvar i sin naturliga miljö, kommer att visas här. Anläggningen ska också erbjuda utbildningsprogram för besökare.

Hållbarhet i fokus

Byggprojektet har ett tydligt fokus på hållbarhet och miljöhänsyn. Med moderna tekniska lösningar och metoder ska växthusen bidra till att minska miljöpåverkan. Byggföretaget har tidigare genomfört liknande projekt vid botaniska trädgårdar i Europa, bland annat Flora Köln och RHS Wisley.