Branschaktörer i framkant – så når vi energimålen

Gratis bild Pixabay winter.  Pressbild fån: Swedisol
Gratis bild Pixabay winter. Pressbild fån: Swedisol

EU skärper kraven på energieffektivisering i byggnader. Senast 2025 ska Sverige ha ett utkast till en nationell renoveringsplan, med sikte på att uppnå nollutsläppsbyggnader till 2050. 

För att lyckas krävs skärpt fokus och effektiva styrmedel. Nu lanserar flera branschaktörer inom initiativet Energirenovera Sverige konkreta förslag för att accelerera energieffektiviseringen i svenska byggnader – en nyckelfaktor för att möta framtidens elbehov.

– EU-direktiven innebär stora utmaningar, och regelverket måste underlätta snarare än försvåra omställningen. Energieffektivisering måste drivas av tydliga regler och starka incitament, inte byråkrati. Förslagen från Energirenovera Sverige kan skapa bättre förutsättningar genom att minska regelkrångel och ge fastighetsägare ekonomiska drivkrafter att investera, säger Rikard Silverfur, energiexpert på Fastighetsägarna Sverige.

Förslag på styrmedel

För att underlätta och påskynda energirenoveringar föreslås flera åtgärder som skapar långsiktiga incitament, säkerställer kvalitet och ger stöd till både fastighetsägare och entreprenörer:

✔️ Tydliga regelverk för energieffektivisering vid renovering
✔️ Enkel och långsiktig investeringsstimulans
✔️ Starkare incitament för energirenoveringsplaner
✔️ Effektivisering av LOU för att undvika flaskhalsar
✔️ Höjd kvalitet i renoveringsprojekt
✔️ Kvalitetssäkring av kompetens inom energirenoveringar
✔️ Marknadsbaserade styrmedel för energieffektivisering

– Vi har tekniken och viljan, men vi behöver politisk handlingskraft och rätt styrmedel. Det handlar om att få fler energieffektiviseringskalkyler att gå ihop och korta de långa processerna, säger Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta och en av initiativtagarna till Energirenovera Sverige.

Branschen är redo – nu behövs rätt förutsättningar

Bakom förslagen står Eneff, Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna Sverige, Swedisol, Installatörsföretagen, Svensk Ventilation, Trä- och Möbelföretagen, Innovationsföretagen, Svenska Solskyddsförbundet, NCC och VINCI Energies. Förslagen har tagits fram i dialog med fastighetsägare, organisationer, entreprenörer och konsulter.

Bygg- och installationssektorn spelar en avgörande roll i att nå energimålen. Branschen har både tekniska lösningar och investeringsvilja, men för att realisera potentialen krävs tydliga regler, ekonomiska incitament och långsiktiga spelregler.

– Energieffektivisering och välisolerade byggnader har många fördelar. Förutom att möjliggöra klimatomställningen och minska beroendet av fossila bränslen, stärker det även svensk energisäkerhet och konkurrenskraft. Med rätt förutsättningar kan stora mängder energi frigöras, vilket minskar behovet av importerad el och stärker svensk industri. Det är dags för politiken att agera, säger Veronica Koutny Sochman, vd på Swedisol och en av initiativtagarna till Energirenovera Sverige.