Modernisering av Nordstan - Nya entréer och utveckling mot framtiden

Pressbild: Nordstan

Detaljplanen för området Norr om Nordstan har nu trätt i kraft, och arbetet med att projektera för Nordstans utbyggnad har inletts. Den nya byggnaden kommer att ha en tidlös arkitektur och inkludera en stor entré, ett torg och en uppgång från Västlänken. Målet är att tillbyggnaden ska vara klar inför Västlänkens invigning i december 2026.

Det nya området, beläget mellan Nordstans norra entré, Götatunneln och Nils Ericsonterminalen, kommer att bestå av bostäder, kontor, handel och uppgångar från Västlänken. En av dessa uppgångar kommer direkt att leda in i Nordstan, där en tillbyggnad, designad av arkitektbyrån Okidoki, planeras.

"Den nya entrén till Nordstan har en arkitektur som öppnar upp köpcentrumet mot den framväxande stadsdelen. Staden har haft en aktiv roll i utformningen och ställt höga krav på kvalitet. Förslaget har potential att ge Norra Nordstan ett rejält lyft," säger Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborgs stad.

Den nya byggnadsvolymen kommer att anslutas till en av Västlänkens uppgångar, planerad att öppnas i december 2026. Stor vikt har lagts vid den arkitektoniska utformningen, där färg- och materialval bidrar till en trivsam miljö för fotgängare och cyklister längs den trädkantade boulevarden utanför.

"Västlänken och den förtätning som sker norr om Nordstan kommer att öka besöksflödet, något vi vill dra nytta av för att skapa en trevlig upplevelse för våra besökare. Vi har redan gjort förbättringar i köpcentrumets norra del med en ny entré mot Spannmålsgatan, nya butiksfronter och uppfräschade ytskikt. Den nya entrén med genomtänkt arkitektur kommer att förvandla en tidigare baksida till en inbjudande framsida," säger Helena Lindqvist, VD för Nordstan.

Byggnadens arkitektur är ambitiös med fasader i kopparplåt, som ger vackra skuggspel och mjuka former. Entrén mot norr ska bli en levande plats där människor gärna uppehåller sig i framtiden.

"Nordstan är ett av Göteborgs viktigaste offentliga rum, och vi vill försköna denna del av staden med lekfull design, konst och hållbara material. Vi tror att det blir en av Göteborgs mest imponerande fasader," säger Fredrik Hansson och Rickard Stark från Okidoki.