Bostadsbristen i Göteborg - Ett hinder för företagens rekrytering

Foto: Västsvenska Handelskammaren

Västsvenska Handelskammaren belyser i en ny rapport hur bostadssituationen i Göteborg påverkar företagens förmåga att attrahera och behålla kompetens. Bristen på bostäder, höga priser och långa kötider utgör betydande hinder för rekrytering, särskilt när det gäller internationell arbetskraft. Nästan hälften av de tillfrågade företagen anser att bostadsmarknaden har en negativ inverkan på arbetsmarknaden.

Göteborg erbjuder ett dynamiskt innovationsklimat och en stark arbetsmarknad som gör staden attraktiv för många. Rapporten framhäver dock behovet av att öka bostadsutbudet för att möta den fortsatta efterfrågan. Förslag på lösningar inkluderar snabbare byggande, fler hyresrätter, förbättrad infrastruktur och snabbare planering för studentbostäder.

Christina Heikel, stadsutvecklingsansvarig på Västsvenska Handelskammaren, påpekar att hyresmarknaden är avgörande för kompetensförsörjningen. För många rekryteringar kan möjligheten att hyra en bostad vara en avgörande faktor. Det är inte tillräckligt med en 10-årig kötid för en hyresrätt, även om Göteborg har flest hyresrätter i landet. Staden behöver fler attraktiva hyresrätter, ökad rörlighet inom det befintliga beståndet samt fler företagsbostäder för att underlätta på den låsta hyresmarknaden.

Niklas Delersjö, verksamhetschef för Move to Gothenburg, framhäver att många som flyttar till Göteborg från andra delar av världen initialt vill hyra en bostad. Detta är särskilt viktigt för internationell kompetens, som är avgörande för Göteborgs internationella och kunskapsintensiva näringsliv. Det kan vara särskilt svårt för dessa personer att navigera den svenska bostadsmarknaden med sina höga trösklar.

När man flyttar till ett nytt land ställs man inför många nya utmaningar, både i vardagslivet och på arbetsplatsen. Att hitta ett långsiktigt och tryggt boende är en grundläggande förutsättning för att stanna och trivas. I den globala konkurrensen om kompetens är tillgången till boende en viktig faktor redan vid valet av arbetsplats. Enligt rapporten vill 67 procent av företagen se fler hyresrätter för att förbättra sina rekryteringsmöjligheter, eftersom många som flyttar in från andra delar av Sverige och världen föredrar att hyra sin bostad åtminstone i början.