200 nya bostäder i Göteborg

OBOS och Bonava i samarbete – utvecklar 200 bostäder i Göteborg Bilden är en visualisering framtagen av Okidoki Arkitekter

Obos och Bonava i samarbete – utvecklar 200 bostäder i Göteborg

Sedan tidigare har Bonava 600 byggrätter fördelade i tre kvarter i Södra Änggården, en urban stadsdel under snabb utveckling strax utanför stadskärnan i Göteborg. Nu har OBOS och Bonava avtalat om att utveckla 200 av dessa gemensamt.

En ny stadsdel växer fram i det gamla industriområdet i Högsbo, där det planeras för totalt cirka 1 900 bostäder, butiker, caféer, restauranger samt skola och förskola. OBOS genomför med detta ett stort projekt i Göteborgs Stad som innebär premiär för Deläga, där kunden köper minst halva bostaden och äger resterande ihop med OBOS, i kommunen. En modell som sänker trösklarna för fler till det äga boendet.

- Jag är glad över att OBOS i och med detta inom kort erbjuder medlemmarna det första projektet i Göteborg, i Södra Änggården som är ett centralt och fint område med stor potential. Det känns väldigt bra att göra det tillsammans med Bonava och tillsammans kommer vi att säkerställa ett varierat utbud av bostäder. Självklart kommer vi att erbjuda OBOS Deläga, som möjliggör för fler att köpa en bostad, säger Sofia Ljungdahl, vd OBOS Nya Hem.

Bygglovet för projektet, Explora, med cirka 200 svanenmärkta lägenheter i varierade storlekar mellan 1-5 rum och kök har nyligen vunnit lagakraft. Här planeras en grönskande innergård, takterrass, gemensamhetslokal med övernattningsmöjligheter, cykelförvaring och garageplatser. Byggstart planeras under 2025.

- Vi är mycket glada över att etablera en struktur för ett långsiktigt samarbete med OBOS Nya Hem. Vi ser en stor potential i detta utvecklingssamarbete där vi kan tillvarata vår samlade unika kompetens och vara en ledande aktör i utvecklingen av denna spännande stadsdel, säger Carmith Mårtensson, regionchef Riks, Bonava Sverige.

l
Sofia Ljungdahl Foto: OBOS