Nya avfallskärl för Göteborg - Tre kärl med sju fack för bättre sortering

I ett av kärlen kommer villa- och radhusägare i Göteborg att sortera plastförpackningar och pappersförpackningar. Foto: Göteborgs stad

Under de kommande tre åren kommer Göteborgs Stad att byta ut de avfallskärl som villa- och radhusägare har på sina tomter. Kretslopp och vatten presenterade på torsdagen hur de nya kärlen kommer att se ut. De nya kärlen är gråa och har handtag i sju olika färger som representerar de sju olika typerna av avfall som ska sorteras i kärlens sju fack.

Från april 2025 kommer Kretslopp och vatten att placera ut omkring 120 000 avfallskärl på villa- och radhustomter i Göteborg. Varje tomt kommer att få tre nya kärl, medan Göteborgs Stad ansvarar för att ta hand om de gamla kärlen.

"Med den här typen av kärl blir det möjligt att samordna hämtning av förpackningar både hos villor och flerbostadshus", säger Frida Gustavsson, processledare för införandet av hemsortering i Göteborg.

Kärlbytet är ett svar på nya lagkrav som syftar till att underlätta för hushåll att återvinna förpackningar på den egna tomten och att sortera matavfall. Göteborgs Stad kallar det nya systemet för hemsortering.

"Med hemsortering blir det enklare att leva hållbart. Inför kärlbytet kommer villa- och radhusägare att få mer information om hur och när bytet kommer att ske i deras område," säger Frida Gustavsson.

Nya kärlen kommer att ställas ut på Kulturkalaset på Slottsskogsvallen under lördag och söndag.

b
Från vänster: Jesper Nilsson, Andreas Lindahl och Frida Gustavsson ansvarar för införandet av hemsortering med nya kärl till villor och radhus i Göteborg. Foto: Göteborgs stad

De tre nya kärlen kommer att ha fack för sju typer av avfall:

  • Plastförpackningar
  • Pappersförpackningar
  • Färgade glasförpackningar
  • Ofärgade glasförpackningar
  • Metallförpackningar
  • Matavfall
  • Restavfall

Standardstorleken på kärlen är 240 liter.

Målet med de nya kärlen är att öka återvinningen. I dagsläget består en tredjedel av göteborgarnas soppåsar av förpackningar, och omkring hälften av matavfallet hamnar i vanliga sopor istället för matavfallspåsen. En förstudie bland 1 000 villahushåll visade att avfallet minskade med 20 procent, återvinningen av förpackningar ökade, och 40 procent av hushållen minskade sina bilresor. Nästan 90 procent var nöjda med det nya systemet.

"Med de nya kärlen behöver man endast åka till återvinningsstationen för skrymmande förpackningar", säger Frida Gustavsson.

Bytet börjar i nordöstra Göteborg, inklusive Örgryte och Härlanda, under 2025. Under 2026 fortsätter bytet i centrala Göteborg och på Hisingen, och under 2027 är det dags för sydvästra Göteborg.

"Vi har redan börjat informera villa- och radhusägare i nordöstra Göteborg om det kommande bytet. De nya kärlen kommer att ta mer plats på tomten än de gamla, och vi kommer att ge ytterligare information om storlek och alternativ innan bytet", säger Frida Gustavsson.

För boende i lägenheter är det fastighetsägaren som ansvarar för att erbjuda insamling av förpackningar och matavfall i eller nära fastigheten senast den 31 december 2026.