Bonava och OBOS inleder samarbete för ny stadsdel i Göteborg

Södra Ängården Översiktvy. Bilden är en visualisering framtagen av Okidoki Arkitekter

Bonava har tidigare tilldelats 600 byggrätter fördelade på tre kvarter i Södra Änggården, ett snabbt växande urbant område strax utanför Göteborgs stadskärna. Nu har OBOS och Bonava ingått ett avtal om att gemensamt utveckla 200 av dessa byggrätter.

I det tidigare industriområdet i Högsbo planeras en ny stadsdel som kommer att omfatta cirka 1 900 bostäder samt butiker, caféer, restauranger och utbildningsinstitutioner som skola och förskola. Genom detta projekt introducerar OBOS Deläga-modellen i Göteborgs Stad. Denna modell gör det möjligt för kunder att köpa åtminstone hälften av en bostad och dela ägandet med OBOS, vilket gör det lättare för fler att äga sin bostad.

- Jag är glad över att OBOS snart kommer att erbjuda medlemmarna vårt första projekt i Göteborg, i det attraktiva och centralt belägna Södra Änggården. Det känns bra att göra detta tillsammans med Bonava, och vi kommer att säkerställa ett varierat utbud av bostäder. Självklart kommer vi att erbjuda OBOS Deläga, som möjliggör bostadsköp för fler, säger Sofia Ljungdahl, vd för OBOS Nya Hem.

Bygglovet för projektet, Explora, som inkluderar cirka 200 svanenmärkta lägenheter i storlekar från 1 till 5 rum och kök, har nyligen godkänts. Projektet omfattar en grönskande innergård, takterrass, gemensamhetslokal med övernattningsmöjligheter, cykelförvaring och garage. Byggstarten är planerad till 2025.

- Vi är mycket glada över att etablera ett långsiktigt samarbete med OBOS Nya Hem. Vi ser stor potential i detta utvecklingssamarbete och ser fram emot att utnyttja vår gemensamma kompetens för att bli en ledande aktör i utvecklingen av denna spännande stadsdel, säger Carmith Mårtensson, regionchef för Bonava Sverige.