Isdala ishall rivs

Isdala Foto: Göteborgs Stad

Limträbalkarna från Isdala ishall tas varsamt ned för återanvändning i Kvarteret Återbruket i Göteborg, i samarbete mellan Framtiden Byggutveckling, Idrott & förening och Moelven. Isdala ishall har rivits för att ge plats åt en ny simhall efter dess sista skridskoskär togs i april 2023.

Innan rivningen inventerades anläggningen för att identifiera återanvändbart material, och nu kommer limträbalkarna användas i bygget av cirka 70 nya bostäder i Kvarteret Återbruket. Idrotts- och föreningsförvaltningen planerar också att återanvända vissa delar från ishallen i andra anläggningar.

– Det som vi ansåg var möjligt att återanvända men som vi själva inte kunde ta tillvara lade vi ut på CCBuild, marknadsplatsen, på Centrum för cirkulärt byggande. Cirkulärt byggande är framtiden. Genom att återanvända byggmaterial minskar vi vårt klimatavtryck, vilket är särskilt viktigt med tanke på de utmaningar vi står inför när det gäller Göteborgs Stads miljömål, säger Magnus Elsilä byggprojektledare idrotts- och föreningsförvaltningen.

b
Anna Wetterberg, projektledare Framtiden Byggutveckling, Johan Åhlén, VD Moelven Töreboda AB och Magnus Elsilä, projektledare på idrotts- och föreningsförvaltningen. Foto: Göteborgs Stad

Det är än så länge relativt nytt att arbeta med storskaligt återbruk. Detta projekt visar att det går att hitta nya vägar tillsammans för att etablera en viktig återbruksmarknad i Göteborg.

– Jätteroligt att vara igång med storskaligt återbruk i vårt utvecklingsprojekt Kvarteret Återbruket. Eftersom minst hälften av allt inbyggt material ska vara återbrukat behöver vi arbeta innovativt med både nytt och befintligt material i cirkulära processer. Limträbalkarna blir en viktig pusselbit, säger Anna Wetterberg, projektledare på Framtiden Byggutveckling.

Efter att limträbalkarna tagits ned transporteras de till Moelven Töreboda för vidare bearbetning.

– Det här pilotprojektet är ett jätteintressant initiativ och vi tvekade aldrig på att engagera oss. Vi är säkra på att återbruk kommer vara en förutsättning för att uppnå ett hållbart byggande. Just limträ har extra lämpliga naturliga egenskaper då det är lätt att bearbeta till andra dimensioner och återanvända i nya sammanhang. Vi ser gärna att återbruksmarknaden växer och vi har både kompetens och resurser för att ta en stark position där, säger Johan Åhlén, VD på Moelven Töreboda AB.

b
Nedmontering av limträbalkar. Foto: Göteborgs Stad