Allmännyttans bostadsbehov - Kritiskt underskott fram till 2030

Sveriges Allmännyttas prognos indikerar ett gap på 6 700 hyreslägenheter per år bara i allmännyttan. Sverige går från byggkris till bostadskris. Nu behöver stat och kommun se till att branschen får bättre förutsättningar för att bygga bra bostäder till rimliga priser, menar Sofia Hansdotter. Foto: Helene Ahlberg

Enligt en ny marknadsrapport från Sveriges Allmännytta behöver allmännyttan öka byggandet med cirka 6 700 bostäder per år fram till 2030 för att möta sin del av det rådande bostadsbehovet. Sofia Hansdotter, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta, betonar det dramatiska bostadsunderskottet och konstaterar att det förväntas öka varje år. Faktorer som höga byggpriser, inflation och räntor har bidragit till en nedgång i bostadsbyggandet.

Mellan 2015 och 2022 låg byggtakten inom allmännyttan på 6 000–10 000 lägenheter årligen. Framtida planer indikerar dock betydligt färre nyproducerade lägenheter, enligt Sveriges Allmännyttas prognos. Det förväntas bli en kraftig minskning fram till 2027, där endast cirka 2 000 nya lägenheter per år förväntas. Detta innebär en försämring av bostadsbristen i tillväxtregioner.

Enligt Boverkets senaste prognos krävs 67 000 nya bostäder årligen i Sverige. Allmännyttan, som historiskt sett stått för 13 procent av det totala byggandet av flerfamiljshus, skulle behöva bidra med cirka 8 700 lägenheter per år för att möta sitt andel av behovet. Marknadsrapporten antyder dock att allmännyttans nyproduktion kan täcka knappt 20 procent av detta behov.

Sofia Hansdotter varnar för konsekvenserna av en minskad byggtakt, särskilt för ekonomiskt utsatta grupper som riskerar att hamna utanför bostadsmarknaden. Hon påpekar att Sverige går från en byggkris till en bostadskris och föreslår åtgärder för att stimulera byggandet och sänka byggpriserna. Rapporten bygger på en enkät till över 300 bostadsföretag som är medlemmar i Sveriges Allmännytta.

Sju åtgärder för att stimulera byggandet

🔨 Inför typgodkännande av standardiserade hus
🔨 Undanta allmännyttan från LOU
🔨 Inför låg moms på hyran
🔨 En aktiv kommunal bostadspolitik
🔨 Skapa byggbar mark till rimliga priser
🔨 Avstå från kommunala särkrav
🔨 Skapa flexibla detaljplaner

Källa: Sveriges Allmännytta