Effektiv energihantering - Nyckeln till byggsektorns framtid

Foto: Eaton

Hållbarhet, energisäkerhet och kostnadsbesparingar förväntas fortsätta vara centrala trender under 2024, enligt Fredrik Regnell, Sverigechef på energihanteringsföretaget Eaton. Här delar han med sig av fyra framtidsspaningar för byggsektorn.

Den globala energikrisen har förvärrats av extrema väderförhållanden, och oljepriserna förblev höga förra året. Samtidigt har rädsla för en global recession ökat på grund av spänningar och konflikter, vilket har accelererat övergången från fossila bränslen till förnybara energikällor. Trots en ökad produktion av förnybar energi har de nationella elnäten blivit överbelastade i takt med den ökande efterfrågan på el.

bild
Fredrik Regnell, Sverigechef på energihanteringsföretaget Eaton. Foto: Eaton

Byggnader står för hela 40 procent av energiförbrukningen i EU och har varit en betydande källa till växthusgasutsläpp. Trots detta utgör de en nyckelkomponent för en framgångsrik energiomställning, där innovativa lösningar inom förnybar energi möjliggör energieffektivisering av byggnader. Men hur bör ägare av kommersiella och bostadsfastigheter agera, särskilt med tanke på ökande priser på varor och råvaror?

Fredrik Regnell presenterar här fyra trender för byggsektorn under 2024.

  1. Utnyttja potentialen hos förnybara energikällor: Företag och fastighetsägare inser alltmer att de når sina kapacitetsgränser när de implementerar ny teknik som värmepumpar eller elbilsladdare. För att hantera överbelastningen av elnätet bör fler börja hantera sin förnybara energi lokalt. Att installera solceller på byggnader är bara en del av lösningen. Fördelarna med förnybar energi ökar avsevärt när man implementerar energihanteringssystem för byggnader och energilagringssystem för batterier (BESS). På detta sätt kan man säkerställa att den producerade energin används vid optimala tidpunkter och inte bara vid produktionstillfället.

  2. Arbeta smartare med energi: Genom att investera i hård- och mjukvarulösningar för energihantering kan företag effektivisera sin energihantering och uppnå kostnadsbesparingar genom förbättrade beslutsalgoritmer. Byggnader kan omvandlas till mikronät genom att kombinera programvara för förnybar energiproduktion, energilagring och elfordonsladdning. Energihanteringsprogramvara organiserar in- och utflöden av energi intuitivt för att minska toppbelastningar samtidigt som den lär sig av användningsmönster för att förbättras över tid.

  3. Energieffektivisera byggnader: Energieffektiv renovering, såsom förbättring av isolering och värmesystem, kommer fortsätta vara en central del av den europeiska byggsektorn. Detta likställs med investeringar i förnybar energi och energihantering. En betydande arbetskraftsbehov uppstår inom solenergisektorn, där omkring en miljon människor behöver utbildas. Förkopplade fördelningscentraler kan erbjuda snabbare, enklare och mindre riskfyllda alternativ jämfört med traditionell specialbyggande, vilket sänker installationskostnader och effektiviserar omvandlingen av byggnader.

  4. Planera för den cirkulära ekonomin: Företag behöver anpassa sig till att vara en del av den cirkulära ekonomin för att minska det globala materialuttaget med 33 procent. Trots att förnybara energiresurser inte tar slut, finns en risk att materialen som behövs för att bygga produkter inom energiomställningen, som solcellspaneler och batterilagringssystem, kan ta slut. Endast 7,2 procent av allt material återvinns för närvarande, vilket skapar flaskhalsar i branscher som elfordon och grön energi. Återanvändning av produkter och material, som att använda uttjänta elbilsbatterier för energilagring, blir allt viktigare. EU:s handlingsplan för cirkulär ekonomi signalerar tydligt en övergång från den linjära ekonomin inom byggsektorn, och 2024 kan mycket väl bli ett avgörande år för denna förändring.