Svevia gör kajplatsbyggnation i Göteborgs hamn

Delar av den befintliga kajen kommer bilas bort för att sedan genom armering, formarbete och gjutning förlängas med cirka 10 meter. Foto: Göteborgs Hamn AB

Svevia genomför en omfattande kajplatsutbyggnation på uppdrag av Göteborgs Hamn, med fokus på pålning och anläggningsarbete. Projektet, startat i januari, förväntas vara avslutat inom ett år och har ett värde på cirka 35 miljoner kronor.

Göteborgs Hamn AB är av stor betydelse för både lokal och nationell näringsverksamhet, och kontinuerligt underhåll och nybyggnation är nödvändiga. Svevias uppdrag ingår i Göteborgs hamns strävan att utveckla och optimera hamnområdet, särskilt utbyggnaden av kaj 710.

Projektet innefattar pålning av 84 pålar, med en borrning ner i berggrunden under vattnet på djupet av 20-35 meter. Genom att ta bort delar av den befintliga kajen och förlänga den med cirka 10 meter skapas en stabil grund. Större delen av pålningsarbetet utförs från land, medan några pålar kommer att hanteras från en pråm.

Håkan Lysell från Svevia betonar de tekniska utmaningarna som rör vattendjupet och pålarnas storlek, samt de särskilda säkerhetsaspekterna och hänsynen till vattenmiljön. För att minimera grumling genomförs pålningsarbetet under en begränsad period fram till sista mars, och sediment från havsbotten samlas upp och separeras för att återföra rent havsvatten till hamnen.

Projektet, som är en generalentreprenad, planeras vara färdigt vid årsskiftet 2024-2025, och kontraktsvärdet uppgår till cirka 35 miljoner kronor.