Viared Center nominerat till Årets Bygge 2024

Viared Center ligger i det expansiva industriområdet Viared sydväst om Borås. Foto: Anna Sigge

I ett industriområde strax utanför Borås reser sig plötsligt en arkitektonisk milstolpe och en social mötesplats för det lokala samhället. Den visionära företagaren Åke Björsell initierade byggandet av Viared Center genom RO-gruppen, och detta projekt är nu en av de tre nominerade i kategorin Hotell och kontor för Årets Bygge 2024. Uppdelat på sex olika kategorier är det de 18 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2023, som gör upp om titeln Årets Bygge 2024 den 19 mars.

Byggindustrin, sammanfattar projektet i sin nomineringsartikel:

Åke Björsell, företagare från Borås, genom sitt fastighetsbolag Riddartorpet, förvärvade nyligen en tomt i Viareds industriområde, där en lastbilsparkering tidigare fanns. Placeringen var så central att han började utforska möjligheten att använda den för något mer ändamålsenligt.

– Vi skapar ett Viared Center för att underlätta vardagen för de 8 000 personer som arbetar här ute, säger Andreas Jaldevik, koncernchef på RO-gruppen.

Entreprenör: RO-gruppen
Beställare: Viared Center AB ( del av Riddartorpet)
Hyresgäst: RO-gruppen, Friskis och Svettis, AG17, 24H, Compass Group mfl.
Arkitekt: Wingårdhs, Maria Normann/Jonas Edblad mfl
Entreprenadform: ABT i samverkan
Totalkostnad: Inte fastställt ännu

Totalt nomineras 18 projekt som färdigställts under 2023. Projekten är uppdelade i sex kategorier – bostäder, hotell och kontor, infrastruktur, industri/logistik/butik, samhällsfastigheter och renovering – med en vinnare i varje kategori, samt en samlad totalvinnare. Likt tidigare år granskas alla projekt utifrån våra fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit. Vinnarna koras den 19 mars på Construction Summit, Sergel Hub i Stockholm.