Unga plåtslagartalanger tävlar om SM-finalplats

Förra årets vinnare: Pontus Andersson från Lindeskolan i Lindesberg tog hem guldet i SM för unga plåtslagare 2023. Foto: Plåt & Ventbyrån

Mellan den 23:e och 26:e januari 2024 arrangeras uttagningstävlingar för att kvalificera sig till finalen i "SM för unga plåtslagare 2024". Uttagningarna genomförs på gymnasieskolor över hela landet, där elever som studerar till byggnadsplåtslagare får möjligheten att demonstrera sin yrkesskicklighet och tävla om en av de sex platserna i finalen. Själva SM-finalen kommer att äga rum på Yrkes-SM i Karlstad i april 2024.

Hela 20 olika gymnasieskolor är involverade i årets uttagningstävlingar för SM för unga plåtslagare, och totalt deltar 101 plåtslagarelever. Varje skola nominerar ett vinnande bidrag som skickas in till den centrala branschjuryn för bedömning. Juryn väljer sedan ut de sex bästa unga plåtslagarna i Sverige, vilka får en plats i SM-finalen. 

"SM för unga plåtslagare" är en fantastisk möjlighet att lyfta fram både individuella unga talanger och yrket som helhet. På grund av den stora bristen på utbildade byggnadsplåtslagare hoppas arrangörerna att tävlingen ska väcka intresse för yrket bland fler ungdomar, enligt Magnus Karlqvist, yrkeslärare på Plåt & Ventbyråns branschskola och tävlingsledare.

Den exakta tävlingsuppgiften avslöjas under själva tävlingsdagen, men eleverna har fått förhandsinformation om att den kommer att utföras i färgbelagd stålplåt och att den representerar ett vanligt moment inom byggnadsplåtslageri. De tävlande har även fått förhandstips om att fokusera på längsgående- och tvärgående rörfalser, centrisk kona samt användning av stångpassare och passare. De kommer att ha sex timmar på sig att genomföra tävlingsuppgiften. Den centrala branschjuryn, som ansvarar för att utse finalisterna, kommer att bedöma bidragen utifrån helhetsintryck, fackmannamässigt utförande och noggrannhet i måtten.

Vinnaren av titeln "Sveriges bästa unga plåtslagare 2024" kommer att koras under SM-finalen på Tingvalla sportcenter i Karlstad den 23:e till 25:e april 2024. Yrkes-SM är en omfattande satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar genom att de mest skickliga ungdomarna från olika yrkesutbildningar tävlar inom sina respektive områden och demonstrerar sina yrken. Yrkes-SM brukar locka uppemot 20 000 besökare.

Skolor och tävlingsdagar
Uttagningstävlingarna i SM för unga plåtslagare hålls olika dagar på olika skolor den 23–26 januari 2024:

23 januari - Anders Ljungstedts Gymnasium (Linköping)

24 januari - Bromangymnasiet (Hudiksvall), Bäckadalsgymnasiet (Jönköping), Kattegattgymnasiet (Halmstad), Nobelgymnasiet (Karlstad), Pederskrivares skola (Varberg) tävlar på Kattegattgymnasiet (Halmstad),Viskastrandsgymnasiet (Borås)

25 januari - Bråvallagymnasiet (Norrköping), Lugnetgymnasiet (Falun), Rekarnegymnasiet (Eskilstuna), Törnströmska gymnasiet (Karlskrona), Uppsala yrkesgymnasium (Uppsala), Wendesgymnasiet (Kristianstad), Wisbygymnasiet (Visby), Kungsmadskolan (Växjö)

26 januari - Nyköpings Gymnasium (Nyköping) och Tullängsgymnasiet (Örebro) tävlar på Plåt & Ventbyråns Branschskola (Katrineholm), Luleå gymnasieskola (Luleå), Rönnowska Skolan (Helsingborg), Bräckegymnasiet (Göteborg), Östrabo Yrkes (Uddevalla)