Flytten av Gibraltar Herrgård - En historisk utmaning

Foto: Rickard Fränberg

På Gibraltargatan i Göteborg står den nästan 180-åriga Gibraltar herrgård, men dess nuvarande plats kommer inte att vara dess hem mycket längre. Med utvecklingen av området Gibraltarvallen krävs en flytt av byggnaden. Flytten av denna kulturhistoriskt betydelsefulla herrgård i ett stycke är en komplex operation som kräver ett specialanpassat fordon. Den 28 juni kommer den 500 meter långa färden att kunna följas på plats.

Gibraltar herrgård ligger i Johanneberg, vid Chalmersområdets utkant. Trots att byggnaden idag är relativt okänd, var den en gång i tiden en populär destination för göteborgarnas söndagspromenader. Uppförd 1847 med en vacker trädgård omkring sig, köptes herrgården av Göteborgs Stad redan på 1870-talet. Under årens lopp har den använts både som privatbostad och som verksamhetslokaler för Chalmers, samt till och med huserat det italienska konsulatet.

Möjliggör ny utveckling

Ett nytt kapitel inleds nu i husets historia. När området utvecklas kommer herrgården att flyttas till en ny plats. Akademiska Hus, som äger merparten av marken inom detaljplanen, äger fortfarande herrgården. Efter flytten kommer HSB Göteborg att ta över ägandet och delta i den fortsatta utvecklingen av området.

- "Det är verkligen en ära – och ett stort ansvar – att få förvalta en sådan historisk fastighet som Gibraltar herrgård. Med den här flytten hoppas vi kunna återge Gibraltar herrgård en del av sin forna glans," säger Lena Josgård, affärsområdeschef för Fastighetsutveckling på HSB Göteborg.

Flytten är nödvändig då Gibraltarvallen planeras att expandera med nya bostäder, servicefaciliteter, akademisk verksamhet, samt ett nytt torg och park.

- "Tillsammans med Chalmers vill Akademiska Hus fortsätta att utveckla campusområdet i Johanneberg till en mer levande och integrerad del av staden. Den nya detaljplanen för området och flytten av Gibraltar herrgård ger oss möjlighet till en hållbar, långsiktig och effektiv användning av marken och våra lokaler," säger Pontus Isaksson, fastighetsområdeschef på Akademiska Hus.

Flyttens utmaningar

Eftersom området omfattas av Göteborgs kommuns bevarandeprogram anses Gibraltar herrgård vara av kulturhistoriskt värde och ska bevaras som ett minne från tiden då området var jordbruksmark. Att flytta en byggnad av denna betydelsefullhet är en komplex process.

Peab har fått i uppdrag att genomföra flytten från Gibraltargatan 17 till Orrspelsgatan 16, en sträcka på 500 meter som beräknas ta ungefär fem timmar, vilket innebär en hastighet på cirka 100 meter per timme. Huset kommer att transporteras i ett stycke på ett specialanpassat fordon.

- "Att flytta ett hus i sin helhet är komplext. Även om sträckan inte är så lång har varje meter längs flyttvägen sina specifika utmaningar. Vi har utfört noggranna geotekniska utredningar för att säkerställa vägarnas bärighet samt behovet av provisoriska förstärkningar. Vi samarbetar också nära med Stadsbyggnadsförvaltningen och riksantikvarien för att uppfylla kraven på bevarandet av byggnaden enligt Boverkets moderna byggregler," säger Robin Eliasson, platschef på Peab med ansvar för flytten.

Fakta: Inte första gången herrgården flyttas

Det är inte första gången Gibraltar herrgård flyttas. Nästan 100 år efter sin tillkomst köpte Chalmers Tekniska Högskola herrgården med avsikt att riva den för att bredda Gibraltargatan och bygga ett nytt bibliotek. Rivningen blev dock aldrig av. Efter att ha fungerat som bland annat arkitektkontor flyttades herrgården 1974 – i två delar – 400 meter från Chalmers tvärgata till dess nuvarande plats på Gibraltargatan 17. Nu står herrgården inför ännu en flytt, och förhoppningsvis den sista.