Bastun i Jubileumsparken öppnar för första gången

Den nya permanenta bastun i Jubileumsparken har samma utseende och placering som den tidigare bastuprototypen. Foto: Göteborgs Stad

Bastun är det sista tillskottet i första etappen av Jubileumsparken, som invigdes under stadens 400-årsjubileum i juni 2023. Trots att parken redan invigts fanns en liten men efterlängtad del kvar – den nya bastun. Nu står den klar och har under sommaren testats för att säkerställa att den möter göteborgarnas behov och önskemål.

Invigning den 20 augusti med tal, musik och bastubad Tisdagen den 20 augusti startar bastuns ordinarie drift, baserat på hur göteborgarna vill använda den. Invigningen äger rum kl. 16.30 till 17.00, och därefter kommer den första gruppen att få använda bastun.

På plats för invigningen finns bland andra exploateringsnämndens ordförande Robert Hammarstrand (S), stadsmiljönämndens ordförande Joakim Larsson (MP) samt stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren. Musikinslag bjuds av duon Log Lady, med sångerskan Lina Melander och pianisten Madelene Birgenius från Göteborg.

Så här fungerar bastun Vill du basta? Då behöver du boka din plats, även på invigningsdagen då det finns tre tillgängliga tider: kl. 17, 18 och 19. Information om bastuns öppettider och bokning finns på Jubileumsparkens webbplats (goteborg.se/jubileumsparken under ”Aktiviteter i parken”, ”Basta”).

Bastun rymmer 25 personer och är öppen för alla, året om, utan kostnad. För att säkerställa tillgänglighet finns en hiss som leder upp till basturummet. Om du vill kombinera bastubadet med ett dopp finns hamnbadets tre bassänger i närheten. Det finns också en kran med kallvatten och en hink för snabb svalka under basturummet.

Återbrukat material Innan den permanenta bastun byggdes fanns en prototyp på samma plats. Detta är ett av många exempel på hur Jubileumsparken har vuxit fram genom att testa idéer baserade på göteborgarnas önskemål. Andra exempel på permanenta delar som föregåtts av prototyper är hamnbadet och utflyktslekplatsen.

Bastuprototypens unika design och placering gjorde den snabbt till ett populärt besöksmål och landmärke, både lokalt och internationellt. Den nya bastun har därför behållit samma utseende och placering. Från prototypen har stålstommen, fasadplåten och fönstren återanvänts. Konstruktionen är dock förbättrad för att säkerställa långvarig hållbarhet i det utsatta läget.

– Utsikten från det stora fönstret över älven och hamninloppet är densamma som tidigare. Även de aspspånklädda innerväggarna i basturummet har behållits, men nu i en ny dimension och träslag, säger projektledare Amelie Sandow från exploateringsförvaltningen, Göteborgs Stad.