Göteborgs historiska byggnader får nytt liv genom hållbar renovering

Foto: Higab

Återanvändning istället för nyproduktion. Renoveringsprojekten i Innerstaden och Gårda hade strikta krav. Resultatet? Betydande minskningar av koldioxidutsläpp.

– Det här belyser hur avgörande återanvändning och bevarande är för att uppnå Göteborgs Stads miljö- och klimatmål, säger Victoria Larsson, projektledare på Higab och ansvarig för återbruksprojekten.

Återbruk har blivit en prioritet inom fastighetsbranschen, och Higab, tillsammans med nära 40 andra offentliga och privata fastighetsägare, har skrivit under en avsiktsförklaring där återanvändning och andra cirkulära lösningar ska vara det första valet vid ny- och ombyggnation. Två av företagets senaste renoveringar har sparat cirka 22 ton koldioxid, vilket motsvarar tre bilresor runt jorden.

– Satsningen bidrar inte bara till att minska koldioxidutsläppen, utan även till att bevara och vårda stadens historiska byggnader för framtiden, säger Victoria Larsson.

Stor effekt med små insatser Vid Hotel Pigalle i centrala Göteborg ligger Göta Källare, byggd 1812. Här har Higab genomfört två lokalanpassningar med fokus på återbruk. Med stöd från bolagets hållbarhetsfond, som främjar initiativ kopplade till företagets hållbarhetsstrategi, har befintliga och återvunna material använts istället för nyproducerade. Exempelvis har ett kök från Sahlgrenska Huset flyttats till Göta Källare, vitvaror har återanvänts, och ett gammalt trägolv har slipats och fått nytt liv. Inventarier som inte skulle användas av framtida hyresgäster har donerats inom Göteborgs Stad.

– Projektet visar att man kan göra stor skillnad med relativt små insatser. Bara beslutet att behålla stora delar av planlösningen och minimera rivning av väggar gjorde stor skillnad. En positiv överraskning var när vi hittade gamla vackra ek- och marmorgolv under en linoleummatta. De har nu slipats och fått ny glans.

Gammalt blir som nytt Ett annat projekt har genomförts i en butikslokal i Gårda. Det mesta ser nytt ut, men i själva verket är mycket återanvänt. Till exempel kommer många av dörrarna från andra fastigheter och ett kök från Räddningstjänsten har installerats och målats om. Även 300 kvadratmeter träskivor från ett annat byggprojekt har återanvänts i lokalen.

Foto– Det har varit en lärorik och inspirerande process. Nyckeln har varit att våga prova. Det återanvända materialet har ofta visat sig vara lika bra och funktionellt som något nyproducerat.